Tajemnica dobrej kawy

Na czym polega tajemnica dobrej kawy? Przede wszystkim na staranności w uprawie i obróbce specjalnie wyselekcjonowanych ziaren. Do tego należy dołożyć złożony proces produkcji i parzenia. To wszystko razem tworzy mieszankę idealną, dzięki której otrzymujemy filiżankę aromatycznej kawy, którą możemy rozkoszować się o każdej porze dnia.

Tradycja wypalania ziaren kawy

Kawa Jacobs Krönung powstaje ze starannie wypalanych ziaren. Skąd jednak w ogóle wzięła się tradycja wypalania jagód drzewka kawowego? Według jednej z opowiadanych z pokolenia na pokolenie przypowieści, pewnego razu ogromny ogień wybuchł w najdalszej części Abisynii i wypalił tysiące jagód kawy. Po pożarze zgliszcza wydzielały niesamowity aromat.

Jedyna rzecz, którą mogli zrobić biedni farmerzy, pozbawieni spalonych płomieniem roślin, to próba wykorzystania pozostałości pożaru. W rezultacie odkryli oni wspaniały aromat spalonych ziaren kawy. Był to łut szczęścia nie tylko dla nich, ale także dla współczesnych konsumentów. Właśnie starannemu wypalaniu najlepszych ziaren kawa Jacobs Krönung ma tak głęboki i królewski aromat, którym możemy się dzielić z bliskimi.

Jakie ziarna powinny się znaleźć
w najlepszej kawie?

Ziarna najlepszej jakości i zarazem najpopularniejsze to arabica. Uprawiane początkowo tylko na terenach dzisiejszej Etiopii, obecnie zajmują około 10 milionów hektarów – głównie w tzw. Pasie Kawowym, czyli obszarze znajdującym się między 23 a 25 stopniem szerokości geograficznej.

Najlepsza kawa musi łączyć w sobie wiele cech charakterystycznych dla idealnego naparu. Sekretem jest nie tylko użycie mieszanki starannie dobranych ziaren oraz sposobu ich palenia, ale wiele także zależy od baristy – człowieka, który posiada „tajemną sztukę” przyrządzania doskonałego napoju. Jacobs Kronung to kawa z najlepszych ziaren, specjalnie wyselekcjonowanych przez naszych ekspertow. Magiczny aromat kawy Jacobs Kronung zaprasza do rozmowy i pozwala w pełni cieszyć się radością bycia razem. Poczuj magię aromatu, który zbliża! Właśnie tę kawę serwujemy w wielu odmianach w kawiarniach W Biegu Café by Jacobs Krönung – sekretem pysznej latte, mocnego espresso czy uwodzicielskiego macchiato jest nie tylko użycie najlepszej kawy o głębokim aromacie, ale także odpowiednio przeszkolony barista, który przygotowuje napar o odpowiednim smaku i głębi.

Tajemnicą ich uprawy jest więc przede wszystkim subtropikalny klimat tych regionów – dobra kawa wyrośnie tylko tam, gdzie nie ma wyraźnego podziału na pory roku. Wszechobecne lato albo pora przejściowa między nim a wiosną to klucz do kawowego sukcesu. Dzięki temu rośliny są wiecznie zielone i mogą owocować nawet kilka razy do roku. Minimalna temperatura to 15 stopni Celsjusza, maksymalna nie może przekroczyć 30. Idealne warunki, poza położeniem i klimatem, zapewnia wysokość uprawy kawowca – najlepsza przekraczać będzie 900 metrów n.p.m. Pozwala ona walczyć z groźną dla arabiki chorobą Hemileia vestatrix oraz utrzymywać najlepszą dla ich wzrostu temperaturę.